Toplumsal Katkı Faaliyetleri

Düşme Riski Ölçme ve Önleme Faaliyetleri
Düşmeye bağlı yaralanmalar ve ölümler sıklıkla gözlenmektedir. Düşme çoğu zaman önlenebilir bir problemdir. Laboratuvarımızda, yürüttüğümüz düşme önleme programı ile düşme ve yol açtığı problemlerle mücadele etmekteyiz.
Düşme önleme programımız, herhangi bir nedenle düşme yaşamış her yaştan bireyler ve düşme yaşamamış 40 yaş üstü bireylerin başvurusuna açıktır.
Bu program kapsamında düşmeye neden olabilecek bireysel faktörlerin tespiti için  ,fiziksel alt yapılar (kas, eklem, omurga … vb) ,klinik performans testleri ,teknoloji tabanlı yürüyüş ve denge testleri gibi değerlendirmeler yapılmaktadır.
Elde edilen verilerle kişinin düşmesine yol açabilecek sebepler belirlenmekte ve bunların ortadan kaldırılması için uygun eğitim programları oluşturulmaktadır.

Resim





Fiziksel Aktivite Danışmanlığı Faaliyetleri
Fiziksel aktivite danışmanlığı kapsamında, tüm yaş gruplarına ve engelli gruplarına yönelik fiziksel aktivite danışmanlığı verilmekte ve fakültemiz Ergoterapi Bölümü ile iş birliği yapılmaktadır. 
 Resim

Covid 19 salgını döneminde fiziksel aktivitenin sürdürülmesi ve teşvik edilmesi için yürüttüğümüz sosyal medya projemiz, "Covid 19'a rağmen aktifim"den kareler:
ResimResim

KANKA-TEK: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Yeni Toplumsal Katkı Projesi

Bölümümüz ile Edirne Merkez Huzurevi iş birliğinde KANKA-TEK (Benim Kankam: Nesiller Tekno-Oyunla Buluşuyor) projesi hayata geçirildi.  Yürütücülüğünü Fakültemiz, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hilal KEKLİCEK ve Edirne Merkez Huzurevi Müdürü İbrahim IRMAK’ın yaptığı projenin amacı, teknoloji temelli uygulamalarla sağlıklı yaşlanmayı ve farklı nesilleri bir araya getirerek deneyim aktarım sürecini gerçkelştirmek olarak belirlendi.
     Proje kapsamında huzur evi sakinleri ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2. ve 3. sınıf öğrencileri düzenli olarak bir araya geldi. Bir yaşlı bireyin takım kaptanı olduğu, iki öğrencinin takım kaptanına eşlik ettiği “Kanka” grupları oluşturularak, üç aylık zaman zarfında yaşlı bireyler ve öğrenciler, hem koruyucu sağlık uygulamalarını hayata geçirmek hem de nesiller arası iletişimi güçlendirmek amaçlarıyla teknoloji temelli çeşitli aktivitelerde bulundular. Üç yıl boyunca devam ettirilecek proje içerisinde her yıl “ne öğrendim-ne öğrettim” teması ile bir kitap sahaya kazandırılarak, gençler ve yaşlı bireylerin birbirlerine öğrettikleri ve birbirlerinden öğrendikleri hususların ve deneyimlerin toplumla buluşturulması sağlanacak. 
     Projenin bu yıl ki final etkinlikleri arasında teknoloji odaklı bir müsabaka da yer aldı. "Kankalar Yarışıyor" ismi verilen müsabakada, dönem içerisinde eşleşen kanka grupları; havaya çiz, ışıkları söndür, meyveleri kes gibi teknoloji temelli oyunları oynayarak birbirleri ile kıyasıya mücadele ettiler. Etkinlik, huzurevi sakinleri ve öğrencilerin yoğun ilgisi, misafirlerin katılımı ile coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Etkinlik sırasında huzurevi sakinleri ve öğrenciler arasındaki etkileşim, projeye katılan herkesin yüzünü güldürdü. Teknolojinin, nesiller arası bağları güçlendirme potansiyelini gözler önüne seren bu projede, katılımcılar hem eğlendi hem de önemli deneyimler kazandı. Derece alan ve yarışmaya katılan Kanka gruplarına madalyaları ve belgeleri, müsabaka sonunda gerçekleştirilen ödül töreni ile sunuldu.
KANKA-TEK projesi, ulusal basında da yer aldı.

Projemizden fotoğraflar: Resim ResimResim

EGZER-FİZ: Sporcular Fizyoterapistleri ile Buluşuyor Projesi
Bölümümümüz tarafından yeni bir toplumsal katkı faaliyetine daha imza atıldı. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümümüz ve Edirne DSİ Spor Kulübü ortaklığı ile gerçekleşecek, Öğr. Gör. Dr. Berna Kuzuoğlu Tunçer ve Edirne Jeoteknik Hizmetler Şube Müdürü ve aynı zamanda Edirne DSİ Spor Kulübü Başkanı olan Mehmet Fırat Tulmaç tarafından yürütücülüğü üstlenilen proje kapsamında, her yaştan ve kademeden sporcunun biyomekanik uygunluklarının geliştirilmesi, yaralanma risklerinin azaltılması, spor performanslarına ve spora dönüş süreçlerine katkı verilmesi amaçlandı.  Proje eş zamanlı olarak Edirne DSİ Spor Kulübü tesisleri ve Fakültemiz Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Laboratuvarlarında yürütülecek. EGZER-FİZ isimli toplumsal sosyal projede Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerimiz de rol alacaklar.  Proje süreçleri ile ilgili olarak Edirne DSİ Spor Kulübü Kulüp Başkanı, Antrenörler ve Kulüp Sporcuları heyet olarak Fakültemizi  ziyaret ederek, Fakültemiz Dekanı Prof .Dr. Sedat Üstündağ, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Hilal Keklicek ve Proje Yürütücüsü Öğr.Gör. Dr. Berna Kuzuoğlu Tunçer’e teşekkür plaketlerini taktim ettiler.
   Projenin en az dört yıl devam etmesi ve kurumlar arası protokollerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. 
Resim

Resim

Resim

 
Bu içerik 21.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 457 kez okundu.