Soru- Cevap


1. Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız?


Mezun olanların fizyoterapist ünvanı aldığı 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Fizyoterapist, ağrı fonksiyon bozukluğu ve hastalık durumlarında ilgili branş hekiminin yönlendirmesi halinde fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü tedavi uygulayan, sağlıklı bireyler söz konusu olduğunda ise bireye özel egzersiz programı belirleme otonomisine ve sağlık danışmanlığı verme yetkisine sahip bir meslek elemanıdır.

Fizyoterapistlerin çalıştığı hastalıklar spor yaralanmalarından, nörolojik hastalıklara ve doğuştan gelen engellere kadar geniş bir yelpaze göstermektedir.

2. Genel olarak, verilen dersler nelerdir?

Birinci sınıfta anatomi, fizyoloji, nöroanatomi, hidroterapi gibi derslerle temel oluşturuluyor.

İkinci sınıfta alana giriş niteliğinde tedavi hareketleri prensipleri, fizyoterapiye özgü temel ölçme-değerlendirme yöntemleri, manuel terapi, elektroterapi, vb. derslerimiz var.

Üçüncü sınıfta rehabilitasyonun spesifik uygulamalarını öğrenmek üzere kardiyopulmoner rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, nörofizyolojik yaklaşımlar, el rehabiltisyonu, spor fizyoterapistliği gibi dersler işlenmektedir

Son sınıfta ise Trakya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan uygulamalarla öğrenilenler pratiğe dökülmektedir.

3. Varsa; laboratuvarlarınızı ve atölyelerinizi anlatabilir misiniz? Ya da bölümünüze özel öğretim alanlarınız veya tesisleriniz hakkında bilgiler verir misiniz?

Bölümümüz bünyesinde 3 laboratuvar bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi olan elektroterapi laboratuvarında ısı,ışık ve elektroterapi uygulamalarında kullanılan cihazlar bulunmaktadır. Eğitim amaçlı kullanılmaktadır.

Egzersiz laboratuvarımızda ise rehabilitasyon uygulamalarını yaptığımız yataklar ve diğer egzersiz ekipmanları bulunmaktadır.

Bölümümüze en son eklenen, düşme riski ölçme ve izleme laboratuvarımızda ise mobil sensörler ile hareket analizleri ve yürüyüş analizleri yapabilen ekipmanlar bulunmaktadır. Ayrıca profesyonel sanal gerçeklik cihazı ile eğitim programında yer alan temel ve mesleki birçok dersin içeriği desteklenmektedir.  Bu cihazlar ile öğrencilerimiz birebir uygulama yapabilmektedir. Laboratuvarda Türkiye’ de yalnızca bizim labımızda bulunan ayrıca ders ve koruyucu rehabilitasyon alanlarında kullanılabilen sarsıntı verebilen koşu bandı bulunmaktadır. Bunların dışında ölçme ve eğitimde kullanılan başka ekipmanlar da bulunmaktadır. Bu özellikleriyle bölümümüz eğitimle teknolojiyi birleştirebilen sınırlı sayıdaki bölümlerden biridir.

4. Varsa; bölüm öğrencilerine sunulan yurtdışı eğitim imkanları nelerdir?

Öğrencilerimiz; bölümümüz bünyesinde yurtdışı staj ve eğitim hareketlilikleri sağlayan Erasmus ve Mevlana programlarına katılabilmekte ayrıca yurt içi hareketlilikler kapsamında Farabi hareketliliğinden faydalanabilmektedir.

5. Bölümünüze özel, sizler tarafından katılım sağlanan ya da organize edilen herhangi bir ulusal ya da uluslararası organizasyon var mı?

Uluslarası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu bölümümüz ev sahipliğinde gerçekleşmiştir. Ayrıca bu etkinliğin 2. si Kosova da yapılmak üzere gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Ayrıca 10. Uluslararası protez-ortez kongresine destek verilmiş ve 11. si için yapılan hazırlıklara katkı sağlanmaktadır. Bunların dışında çok sayıda ulusal sempozyum, kongre ve çalıştay düzenlenmektedir. 2021 yılı içinde 4.sü düzenlenen Trakya fizyoterapi günleri kapsamında ulusal çapta katılım bulan “rehabilitasyonda teknoloji” sempozyumu ve fiziksel aktivite sempozyumları düzenlenmiştir. Ayrıca okulumuzda fizyoterapi öğrencilerinin kurmuş olduğu TÜFAST ve Farklı1Gençlik toplulukları bu konularda aktif bir şekilde çalışmaktadır. Ayrıca bölümümüz ulusal fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrenci kongrelerinin ilk ikisine ev sahipliği yapmıştır.

6. Öğrenciler bölümünüzden mezun oluklarında çalışabilecekleri temel iş alanları nelerdir?

Bölümümüz mezuniyet sonrası çok farklı alanlarda çalışma imkanı sunmaktadır.

Kamu,

Özel Hastaneler,

Huzurevleri,

Spor Kulüpleri

Engelli çocuklarla çalışan özel eğitim merkezleri

Aktif yaşam merkezleri

Ayrıca girişimci fizyoterapistler kendi sağlık danışmanlık birimlerini kurabilmektedir.

7. Bölümünüzü tercih edecek adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

İnsanla yakın temasla ve uzun süreli çalışmayı gerektiren bu meslekte çalışacak adayların iletişim becerileri kuvvetli ve sabırlı olmaları gerekmektedir.

Tercih yapacak öğrencilere meslek mensuplarını ziyaret etmelerini ve meslekle ilgili sorularını detaylı şekilde sorarak görüş aldıktan sonra tercih etmelerini tavsiye ederim.

Bu içerik 04.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 879 kez okundu.