TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE I. ULUSLARARASI KATILIMLI HAREKET ANALİZLERİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Ergoterapi Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü iş birliğinde “I. Uluslararası Katılımlı Hareket Analizlerinde Güncel Yaklaşımlar Kongresi” düzenlendi.

Trakya Üniversitesinde “Tek Taraflı Diz Altı Amputasyonu Olan Bireylerde, Fantom Hissinin Yürüyüşün Otokorelasyon Fonksiyonunu Etkileyip Etkilemediğini Araştırmak “isimli TÜBİTAK 1001 projesinin kapanış etkinliği olarak düzenlenen I. Uluslararası Katılımlı Hareket Analizlerinde Güncel Yaklaşımlar Kongresi, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yüz yüze katılımcılar ve hibrit oturumlarla düzenlenen kongrede, yurt içi ve yurt dışından alanında etkili bilim insanları davetli konuşmacı ve oturum başkanları olarak yer aldı. Kongrede erişkin ve pediatrik nörolojik hastalıklarda hareket analizleri, ergonomide ve müzisyenlerde hareket analizleri, sağlıklı ve paralimpik sporcularda hareket analizleri, hareket analizlerinde mühendislik yaklaşımları ve yapay zekâ kullanımı, insan hareketlerinin matematik modellenmesi, kalp ve solunum hastalıklarında hareket analizleri teknolojileri, denge analizleri teknolojileri ve fasyanın hareketteki rolü gibi pek çok konu alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından tartışmaya açıldı.

Hareket analizlerinde iyi uygulama örnekleri temalarında gerçekleştirilen kongre kapsamında düzenlenen 5 panel ve 4 konferansta 2’si yurt dışından ve 11’i Türkiye’deki üniversitelerden olmak üzere alanında önemli çalışmaları bulunan 29 konuşmacı ve oturum başkanı yer aldı. Kongrede, “Hareket Analizleri” temasına uygun bildirilere yer verildi. Kongre kapsamında ayrıca, hareket analizleri alanında yoğun faaliyetler yürüten, farklı üniversiteler ve özel kuruluşlarda araştırmalar gerçekleştiren katılımcılar da fikir ve projelerini katılımcılarla paylaşma fırsatı buldu. Paralimpik olimpiyat madalyalı milli sporcular ile söyleşi etkinliğinin de gerçekleştirildiği kongrenin düzenleme kurulunda 6 ülkeden 23 bilim insanı yer aldı.

Bilimsel içeriği yüksek oturumlar, yenilikçi konular ile önemli tartışmalardan oluşan ve iki gün boyunca devam eden kongrenin başkanlığını, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilal Keklicek, kongre başkan yardımcılıklarını ise Ergoterapi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinem Salar ile Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Ulukaya üstlendi.

Hareket analizlerinin sağlık, mühendislik, spor bilimleri alanlarında etkin şekilde kullanımı için gereken disiplinler arası bilgi alışverişi ve çalışma ortamını sağlayarak özellikle disiplinler arası bağı güçlendirmeyi hedefiyle gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarını Kongre Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hilal Keklicek ve Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ gerçekleştirdi.

Hareket analizlerinin sağlık ve sağlık dışı alanlarda etkin şekilde kullanımı için gereken disiplinler arası bilgi alışverişi ile bilimsel paylaşımları güçlendirmeyi amaçlayan program, Kongre Başkanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Keklicek’ in konuşması ile başladı. Doç. Dr. Hilal Keklicek, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Projenin kapanışı ile sağlanan bilginin, gelecekteki projelere referans teşkil etmesi ve emeği geçen tüm paydaşlara motivasyon sağlaması dileğinde bulunan Doç. Dr. Hilal Keklicek “Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bu kapsamda ilk olma özelliği taşıyan Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarını kurduk. Valiliğimiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz, Rektörlüğümüz, Dekanlığımız ve Valilik Şehir Gönüllüleri Vakfı tarafından desteklenen ulusal bir projeyle Edirne ilimizde düşme eğilimi olan ve düşme riski taşıyan katılımcıları multidisipliner bir ekiple değerlendiriyor ve onları uygun bir koruma programıyla izliyoruz. Ülkemize ve Balkan coğrafyasına tek başına hizmet veren ve tamamı bilimsel araştırma projeleri ile oluşturulmuş böyle bir merkezi kurmaktan mutluluk duyuyoruz. İlk günden bugüne büyük özveriyle çalışan ve emek harcayan tüm ekibimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ da sempozyumun yüksek bilimsel içeriğiyle akademisyenlerin araştırmalarına üst düzeyde katkı sağlayacağına, öğrenciler ve genç meslektaşları için yeni ufuklar açacağına inandığını söyledi. Fiziksel hareket azlığının, insan ve doğal olarak toplum sağlığını etkilediğine ve pek çok önemli sağlık sorununu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sedat Üstündağ, fiziksel aktivitenin artırılması ve gün içerisinde hareketsiz olarak geçirilen sürenin azaltılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinin, bugüne kadar bu konuda farkındalığı artıracak pek çok etkinlik gerçekleştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Sedat Üstündağ “Rehabilitasyonda Teknoloji, Fiziksel Aktivite E- Sempozyumu, Fizyoterapi Günleri kapsamında El Sempozyumu gibi bir yıl içerisinde 4’üncüsünü düzenleyeceğimiz bilimsel etkinliğin, aynı düzlemde devam edecek çok faydalı ve kapsamlı bir etkinlik olacağını düşünüyorum. Bunların hepsi çok gurur verici ve üniversitemizin 40. yılına yakışır nitelikte etkinlikler. Emeği geçen ve katkı sunan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyor, verimli bir kongre olmasını diliyorum.” dedi.

Program, açılış konuşmalarının ardından kongrenin davetli konuşmacıları arasında yer alan, rehabilitasyon alanında çığır açan katkıları ile bilinen, uluslararası birçok ödülün sahibi olan, eş zamanlı olarak hem Tel Aviv Üniversitesi hem de Rush Üniversitesinde kürsüsü olan Mühendis Prof. Dr. Jeffrey M. Hausdorff’un “Is Cognitive Function a Double-edged Sword when it Comes to Falls Among Older Adults?” başlıklı açılış konferansı ile devam etti. Prof. Dr. Jefferey M. Hausdorff, konferansında; yürüyüşün nörofizyolojisi, düşme riski ile ilişkisi, bilişsel fonksiyonların etkisi ve yürüyüşün otokorelasyon özelliği ve fraktal doğası üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

Tübitak projesinin sonuçlarının paylaşıldığı çalıştayda ulusal nitelikte “Hareket Analizleri Çalışma Grubu”nun temelleri atıldı. Kongre kapsamında ayrıca workshop etkinlikleri düzenlendi.

Bu içerik 01.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 219 kez okundu.